donderdag 30 mei 2019

Hoe slim wordt de smartphone?

Hoe slim wordt de smartphone?

Experts zijn het erover eens dat het moeilijk is om precies te voorspellen hoe de smartphone er over 10 jaar uit zal zien. De markt zal het lot bepalen van allerlei innovaties, zoals vouwschermen. Maar voorspellingen van mensen die in de technologiesector werken, academici en waarnemers uit de industrie, verenigen zich rond de vooruitgang in kunstmatige intelligentie (AI). Maar hoe slim wordt de smartphone eigenlijk?
“De manier om in de komende 10 jaar aan de smartphone te denken, is als een persoonlijke assistent in je zak, maar het zal ook een dokter, een bankier en een butler in je zak zijn,” zegt Neil Mawston, uitvoerend directeur van het adviesbureau Strategy Analytics. Dit kan leiden tot meer gebruiksgemak, maar ook ten koste gaan van onafhankelijkheid en privacy. Wat voor soort toekomst zal er komen van zo’n anticiperend vermogen? “Ik denk niet dat er één toekomst is”, zei Genevieve Bell, een cultureel antropoloog, technoloog en futurist aan de Australian National University. “Ik denk dat er veel zullen zijn.”

Toezicht

Voor R. David Edelman – een voormalige speciale assistent van de Amerikaanse president Barack Obama, die nu werkt voor het Massachusetts Institute of Technology, zou een smartphone met verbeterde AI toestandsbeheersingsmogelijkheden kunnen hebben, die je absoluut niet wilt. Hij maakt zich zorgen dat telefoons al te doordringend toezicht mogelijk maken. In de toekomst zouden ze kunnen worden gebruikt om paria-status op te leggen aan individuen. “Alle ontwikkelingen zijn er om dit realiteit te maken,” zegt hij.
China volgt al het gedrag van zijn burgers, inclusief online activiteiten, om een zogenaamde ‘sociale kredietscore’ te ontwikkelen. Daarbij kunnen mensen punten verdienen of verliezen voor gedrag als rijden onder invloed, late boetes betalen of nepnieuws plaatsen op sociale media. Mensen met verminderde scores, zo stellen rapporten, kunnen worden geblokkeerd voor het kopen van vliegtuig- of treinkaartjes of openbaar vervoer.
Edelman zegt dat toekomstige smartphones een variatie mogelijk maken: individuen kunnen sociale scores hebben en punten verliezen als ze communiceren met impopulaire of dissidente personen. Het zou de dissidenten isoleren zonder hen gevangen te nemen. Het idee is niet vergezocht, zegt hij. De vraag is of de bevolking volgzaam genoeg is om die vorm van politieke slavernij mogelijk te maken.’

Verbeterde sensoren

In een minder pessimistisch perspectief zouden smartphones met verbeterde sensoren, grotere geheugens en snellere verwerkingsmogelijkheden gegevens kunnen gebruiken, die hun gebruikers invoeren om hen te ontlasten van alledaagse beslissingen. Mobiele telefoons gebruiken nu bijvoorbeeld kaartapps en de informatie in de agenda om te vragen of de eigenaren een routebeschrijving naar een bestemming nodig hebben. Wat als Siri in 2019 slim genoeg is om “melk halen” op een takenlijst te zien en de internet-, transit- en kaart-apps te gebruiken om de snelste en goedkoopste manier aan te geven om onderweg melk op te halen?
“Fabrikanten zullen je dingen blijven voorstellen, je van de dingen overtuigen en dingen anticiperen,” zegt Jim Balsillie, voormalig co-chief-executive bij Research in Motion, maker van de Blackberry. “De telefoon zegt:” ik weet waar je bent. Ik ken je schema en waar je naartoe gaat, en trouwens, hier zijn een paar dingen die ik denk dat je leuk zult vinden. ‘”

Gedrag

In zekere zin weerspiegelen de smartphones hun eigenaren, handelend naar hun wensen, het berekenen van hun huidige behoeften op basis van gedrag uit het verleden. Het is gemakkelijk om te zien wat dit slechte gedrag kan veroorzaken, zoals het consumeren van dure, hoogcalorische koffie op stressvolle momenten zonder te hoeven beslissen om het te doen. Of, aan de andere kant, kan een slimmere smartphone je irriteren over je eten, omdat is afgeleid uit je logboekregistratie, calorietelling en smartwatch-gegevens dat je op dieet bent.
Maar Mike Kuniavsky, een hoofdwetenschapper in het Palo Alto Research Center over informatietechnologie, zegt dat kunstmatige intelligentie (AI) in telefoons ook op een productievere, taakgerichte manier kan worden gebruikt. Meerdere sensoren en software kunnen aangeven dat het kind van de eigenaar een dinosaurus op het scherm tekent. De smartphone, zegt hij, kan advies geven: “Laat me je door enkele methoden aangeven hoe je een ​​dinosaurus kunt tekenen. Je trekt een aantal cirkels waar de gewrichten zijn.”

Leiding behouden

Voor degenen die vrezen dat dit te ver gaat, biedt Kathryn Hume, vice-president van integrate.ai, een kunstmatige-intelligentie-startup in Toronto, troost. Hoewel ze betwijfelt of de AI-technologie in tien jaar voldoende zal zijn om echt anticiperend te zijn, is ze ervan overtuigd dat mensen de leiding zullen behouden. “Onze doelstellingen zijn, denk ik, om deze technologie te gebruiken om een ​​zo rijk mogelijk leven te leiden,” zei ze. Maar vandaag de dag worden de apparaten bekritiseerd vanwege het kantelen van de balans tussen werk en privé, het verminderen van het geheugen van mensen en de verwijdering van ouders van hun kinderen.
“Ik kan me voorstellen dat als smartphones slimmer zouden worden, ze nog verslavender kunnen worden”, zegt Jean Twenge, een psychologische professor aan de San Diego State University, die heeft geschreven over de impact van smartphones op jonge mensen, die ermee zijn opgegroeid. “Ze kunnen je vertellen dat je sneller moet lopen of niet te zout voedsel moet eten, maar ik wed dat ze je niet zullen zeggen dat je ze moet wegleggen, wat misschien wel het beste advies is,” zei ze. (Oorspronkelijk bericht: The Globe and Mail)

Engels vertalen

Alle computer- en smartphonetaal wordt geschreven in het Engels. Het Engels is daarmee een zeer belangrijk onderdeel van een wereld, die wordt beheerst door alles waar “smart” voor staat. Smartphones, smart homes, smart buildings, smart tv’s en ga zo maar door. Voor ons als vertaalbureau maakt het niet uit wat het onderwerp van een te vertalen document is. Wij hebben voor elke vakgebied specialisten beschikbaar.
U kunt daardoor altijd vertrouwen op een ‘smart’ vertaling, die bovendien ook nog eens wordt voorzien van een kwaliteitsgarantie. Voor vrijwel elke talencombinatie en vrijwel elk vakgebied kunnen wij u van dienst zijn.

Contact

Heeft u vragen of wilt u aanvullende informatie? Neem contact met ons op via mail of 0900-333 03 03 en wij bespreken graag alle mogelijkheden met u.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten