zondag 19 mei 2019

5G-netwerken kunnen weersvoorspelling verstoren

5G-netwerken kunnen weersvoorspelling verstoren

Als u een keuze had tussen een beter, sneller gsm-signaal en een nauwkeurige weersvoorspelling, welke zou u dan kiezen? De meeste mensen zullen waarschijnlijk kiezen voor een zo goed en snel mogelijk signaal. De  weersvoorspelling wordt dan minder belangrijk geacht. Maar hoe moet dan dat als er noodweer op komst is of bijvoorbeeld een tsunami? Autoriteiten kunnen dan niet meer tijdig waarschuwen, met alle gevolgen van dien.
Dit is de vraag waar ook instanties mee te maken krijgen als ze beslissen of ze meer van het draadloze spectrum willen veilen voor 5G netwerken. Of dat ze luisteren naar meteorologen, die zeggen dat een dergelijke stap de weersvoorspelling in een chaos kan veranderen.

Nauwkeurigheid voorspellingen

Waarnemend hoofd, Neil Jacobs, van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAAA) zei dat interferentie van 5G draadloze telefoons de nauwkeurigheid van voorspellingen met 30 procent kan verminderen. “Dat is de equivalent aan de kwaliteit van weersvoorspellingen van vier decennia geleden. Als je terugkijkt in de tijd om te zien wanneer onze voorspellingsschaal ongeveer 30 procent minder was dan vandaag, was het 1980″, vertelde Jacobs.
Die verlaging zou kustbewoners twee of drie dagen minder tijd geven om zich voor te bereiden op een orkaan, en het zou kunnen leiden tot onjuiste voorspellingen van het laatste pad van stormen.

Frequentieband

In maart begon de FCC in de Verenigde Staten zijn 24-Gigahertz-frequentieband te veilen aan draadloze dragers, ondanks de bezwaren van wetenschappers bij NOAA, NASA en de Amerikaanse meteorologische maatschappij. Deze week riepen senatoren Ron Wyden (Oregon) en Maria Cantwell (Washington) de FCC-voorzitter Ajit Pai op om de commissie te vragen de bedrijven te stoppen met het gebruik van de 24-GHz-band, totdat een oplossing is gevonden.

Zwakke signalen

Jordan Gerth, een meteoroloog aan de Universiteit van Wisconsin, Madison, heeft dit probleem bestudeerd als onderdeel van een groep in de American Meteorological Society. Hij zegt dat terwijl de FCC kan bepalen welke gebieden van het spectrum worden toegewezen aan telefoonmaatschappijen.
Weervoorspellers zitten volledig vast aan hun frequentie. Dat komt omdat waterdamp een zwak signaal in de atmosfeer afgeeft met een frequentie (23,8 GHz) die heel dicht ligt bij degene, die wordt verkocht voor de volgende generatie 5G draadloze communicatie (24 GHz). Satellieten, zoals NOAA’s GOES-R en de Europese MetOp, monitoren deze frequentie om gegevens te verzamelen, die worden ingevoerd in voorspellingsmodellen voor aanstaande stormen en weersystemen.
“We kunnen niet weggaan van 23,8 al zouden we dat willen “, vertelde Gerth aan WIRED. Hij zegt dat draadloze providers het vermogen van 5G-mobielzenders kunnen verlagen, zodat ze de gevoelige sensoren op de satelliet niet overstemmen. NOAA en NASA willen het interferentiegeluid beperken tot een niveau dat dichter ligt bij wat door de Europese Unie en de Wereld Meteorologische Organisatie als aanvaardbaar wordt beschouwd.

Compromis

NOAA’s Jacobs vertelde dat de frequentie, die door de FCC wordt voorgesteld, zou leiden tot een verlies van 77 procent van de passieve microgolfgevers van de NOAA-satelliet. Hij zei ook dat deskundigen van de twee agentschappen proberen een compromis uit te werken. “Ik ben optimistisch dat we een elegante oplossing kunnen bedenken”, zei hij.
In de tussentijd zegt Gerth dat dit probleem waarschijnlijk niet snel zal verdwijnen. De FCC heeft toekomstige 5G-veilingen gepland voor de radiofrequentiebanden in de buurt van degenen, die worden gebruikt voor het detecteren van regen en sneeuw (36-37 GHz), atmosferische temperatuur (50,2-50,4 GHz) en wolken en ijs (80-90 GHz). “Dit is niet zomaar even opgelost,” voegde Gerth eraan toe.
De Amerikaanse regering wil met andere landen onderhandelen over het interferentieniveau, dat zal worden geregeld tijdens een wereldradioconferentie in oktober.

Vertalen

De weersvoorspelling kunnen wij niet voor u verzorgen, want daarvoor hebben we helaas geen kennis in huis. Op het gebied van vertalen kunnen u daarentegen uitstekend van dienst zijn. Met optimale service, lage tarieven en uitsluitend professionele vertalers.
U kunt bij ons terecht voor vrijwel elke talencombinatie. Van West- en Oost-Europese talen en Scandinavische talen tot Aziatische en Arabische talen. Op elke vertaling, die u van ons ontvangt geven wij kwaliteitsgarantie. Omdat wij bovendien ISO-gecertificeerd zijn, kunt u erop vertrouwen, dat wij onze zaken op een prima manier hebben geregeld. Als klant plukt u daar de vruchten van.

Contact

Laat ons weten wat wij voor u kunnen betekenen. Wij helpen u graag en goed. U kunt ons bellen via 0900-333 03 03 of mailen. Als u direct een vrijblijvende offerte wilt aanvragen, kunt u daarvoor gebruik maken van onze aanvraagmodule.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten