dinsdag 23 april 2019

Zijn we klaar voor een nieuwe recessie?

Zijn we klaar voor een nieuwe recessie?

Ruim tien jaar na het begin van de laatste wereldwijde recessie roept de groeiende dreiging van een nieuwe economische vertraging een verontrustende vraag op. Wat kunnen de centrale banken van de wereld doen wanneer de volgende recessie toeslaat? De rentetarieven zijn laag en de balansen staan nog steeds vol met activa, die zijn gekocht om de crisis van 2008 te bestrijden. Beschikken ze over de instrumenten om te reageren?
Wanneer de volgende recessie komt, zijn er dan bij de banken middelen beschikbaar, die nodig zijn om het te bestrijden? De ervaring van het afgelopen decennium leert dat mensen hier niet teveel van  moeten verwachten.
Het voorspellen van recessies is een gek spel. Velen dachten dat er een aanstaande was toen de voorraden eind 2018 terugvielen, maar de markten herstelden het vertrouwen. Toch zijn er verontrustende tekenen in overvloed. De Chinese economie vertraagt en een belangrijke indicator op de obligatiemarkt staat op oranje. Over de hele wereld is de bedrijfsschuld erg hoog en steeds risicovoller.

Op het randje

Dus als een recessie werkelijkheid wordt, wat kunnen de overheden dan doen? In de Verenigde Staten trekt Donald Trump aan de touwtjes en lijkt fiscale stimulering onwaarschijnlijk, tenzij het komt in de vorm van meer belastingverlagingen.  Maar met extreem lage rentetarieven, hebben de centrale banken niet veel ruimte om de rente te verlagen om een ​​recessie te bestrijden.
De voor de hand liggende stappen zijn de dingen, die de Amerikaanse Fed deed tijdens de vorige recessie. Eén, kwantitatieve versoepeling genaamd, omvat het kopen van veel obligaties in een poging de langetermijnrente te verlagen. Een andere, voorwaartse begeleiding, houdt de belofte in om de rentetarieven langer laag te houden als de recessie voorbij is.
Het is niet duidelijk hoe effectief een van deze benaderingen echt is. Veel van de centrale bankiers die kwantitatieve versoepeling hebben uitgevoerd, zoals de voormalige Fed-voorzitter Ben Bernanke, denken dat dit een groot effect heeft gehad. Maar andere macro-economisten, zoals Michael Woodford van Columbia University, vragen zich af of ze er zelfs in slaagden om de lange rente te verlagen, en nog minder de reële economie te beïnvloeden.
Het lijkt onwaarschijnlijk dat investeerders, bedrijven en consumenten nu al echt beslissingen nemen over de verre toekomst. Integendeel, theorieën die aannemen dat mensen erg vooruitblikken, genereren vreemde resultaten, wat impliceert dat de theorieën waarschijnlijk niet kloppen.

Opties

Een andere optie is om het voorbeeld van de Bank of Japan te volgen. Onder regeringsleider Haruhiko Kuroda kocht de BOJ zowel bedrijfsobligaties als aandelen in Japanse bedrijven, totdat deze 3,88% van de totale aandelenmarkt van het land bezat in mei 2018. Dit verontrust veel bedrijfsleiders, die beweren dat de centrale bank particuliere investeerders uit de markten verdrijft.
De BOJ heeft inmiddels dergelijke activa-aankopen weer afgestoten. Maar noch BOJ-acties, noch de negatieve nominale rentevoeten in Japan hebben de economie in staat gesteld de 2 procent inflatiedoelstelling van het land te halen.
Een andere benadering is om meer inflatie te tolereren. Ambtenaren bij de Federal Reserve Bank van San Francisco hebben de Amerikaanse centrale bank opgeroepen om zich expliciet in te zetten voor het overschrijden van zijn eigen 2 procent inflatiedoel, zodat beleggers het doel niet meer als een hard plafond beschouwen.
Als alternatief kan het de inflatiedoelstelling expliciet verhogen tot 4 procent. Wetende dat de Fed meer inflatie zou accepteren, zou dit een geloofwaardige manier kunnen zijn om de verwachtingen van mensen en bedrijven te verleggen en hen aan te moedigen om te besteden en te investeren voordat de prijzen stijgen.
Een laatste benadering zou de zogenaamde helikopterview zijn: geld rechtstreeks uitdelen aan burgers, in de hoop dat ze het zullen uitgeven. Dit is vergelijkbaar met fiscale stimuleringsmaatregelen, maar wordt gefinancierd door nieuwe geldcreatie in plaats van door federale uitgaven. Dit is echter wel een zeer radicale benadering. (Oorspronkelijk bericht: Bloomberg)

Vertaling

Denkt u na het lezen van dit artikel, dat u maar het beste nu kunt investeren in het buitenland en niet wachten tot het te laat is? Dan zijn wij u graag van dienst met het vertalen van al uw documenten naar vrijwel elke taal.
Onze vertalers hebben ieder een eigen vakgebied waarin ze gespecialiseerd zijn. Hierdoor kunnen wij altijd de juiste vertaler aan uw opdracht koppelen. Een zakelijk vertaling nodig naar talen, zoals ChineesDuitsEngelsFransItaliaansPoolsSpaans of allerlei andere talen. Wij zijn u graag van dienst. U kunt rekenen op snelle service en lage tarieven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten