zondag 14 april 2019

Wetenschappers: springgenen stimuleren tumorgroei

Wetenschappers: springgenen stimuleren tumorgroei

In kankeronderzoek zoeken wetenschappers meestal naar kankergenen door het genoom af te speuren naar veranderde sequenties of mutaties in DNA. Maar een nieuwe studie heeft nu onthuld dat springgenen, die de gebruikelijke sequence over het hoofd zien, ook belangrijke oorzaken van tumorgroei zijn.
Wetenschappers van de Washington University School of Medicine in St. Louis, MO, ontdekten dat springgenen wijdverspreid zijn in kanker en de tumorgroei bevorderen door kankergenen te dwingen ingeschakeld te blijven.
Ze analyseerden 7.769 tumormonsters uit 15 verschillende soorten kanker en vonden 129 springgenen, die tumorgroei kunnen stimuleren door hun invloed op 106 verschillende kankergenen.

Verschillende soorten tumoren

De springende genen functioneerden in 3864 van de tumoren die het team analyseerde. Deze tumoren kwamen uit borst-, darm-, long-, huid-, prostaat-, hersen- en andere soorten kanker. Door springende genen te identificeren als potentiële genetische doelwitten, bieden de bevindingen nieuwe wegen in de zoektocht naar nieuwe kankerbehandelingen.
“Als u”, zegt Ting Wang, hoogleraar geneeskunde aan de afdeling genetica, “typische sequenties van het genoom uitvoert, op zoek naar genetische mutaties die kanker veroorzaken, zult u geen springgenen vinden.”

Een ziekte van vele genetische facetten

Kanker ontwikkelt zich wanneer de genetische instructies die bepalen hoe cellen werken, met name hoe ze rijpen en delen, bepaalde veranderingen ondergaan.
Sommige van de genetische veranderingen die kanker veroorzaken, veranderen de natuurlijke beperkingen van het lichaam op de celgroei; andere kunnen de structuur en functie verstoren van eiwitten, die het werk van cellen uitvoeren en ze goed onderhouden.

Hoe helpt tumorzuurgraad kanker te verspreiden?

Een pH-probe helpt wetenschappers te zien hoe verzuring in tumoren de gen-expressie verandert om de verspreiding van kanker te vergroten. Genetische veranderingen met het potentieel om kanker te veroorzaken, kunnen van ouder op kind worden overgedragen. Ze kunnen ook tijdens het leven van een persoon ontstaan, zoals tijdens celdeling of als reactie op ultraviolette straling, kankerverwekkende stoffen in tabaksrook of andere omgevingsfactoren.

Genetische veranderingen

Er zijn verschillende soorten genetische veranderingen. Sommige beïnvloeden slechts één bouwsteen van DNA, terwijl andere lange reeksen bouwstenen kunnen dupliceren, weglaten of herschikken.
Een andere manier waarop genetische veranderingen tot kanker kunnen leiden, verandert het DNA zelf niet, maar verandert zijn vermogen om zijn instructies uit te drukken. Dit soort verandering wordt epigenetisch genoemd. Een manier waarop het gebeurt, is door chemische tags die zich hechten aan het DNA.

Cellen

Het is normaal dat cellen, zelfs gezonde cellen, genetische veranderingen hebben, maar kankercellen hebben er meestal veel meer van. De kanker van elke persoon zal zijn eigen patroon van genetische veranderingen hebben en zelfs in dezelfde tumor kunnen verschillende cellen verschillende genetische vingerafdrukken hebben.
Springende genen, die wetenschappers transponeerbare elementen noemen, zijn sequenties van DNA die zich in een genoom kunnen verplaatsen. Ze komen in veel verschillende vormen en voor en wetenschappers hebben gespecialiseerde hulpmiddelen nodig om ze te analyseren.
Dankzij verbeterde en krachtige technieken realiseren wetenschappers zich dat springgenen erg actief zijn in het genoom en dat ze misschien “niet langer gemarginaliseerd moeten worden”. Hoe springende genen hun weg vonden naar het menselijk genoom tijdens de evolutie is een belangrijke vraag. Sommige mensen hebben betoogd dat virale infectie een gebruikelijke route is geweest.

Eerdere studies

Eerdere studies hebben aangetoond dat specifieke elementen binnen springgenen de expressie van kankergenen kunnen beïnvloeden. Daarin is echter niet gedetailleerd onderzocht hoe vaak ze voorkomen in verschillende kankers.
Dus besloten Prof. Wang en zijn team om deze punten te behandelen met behulp van tumormonsters uit het Cancer Genome Atlas-programma. Ze ontdekten dat springende genen een kenmerk zijn van vele kankers met versnelde tumorgroei. Het lijkt erop dat in deze meer agressieve kankers de springgenen zich gedragen als “cryptische schakelaars”, die kanker gerelateerde genen inschakelen en ze ingeschakeld houden.

Springende genen variëren van kankertype

Een kritische bevinding van de studie is, dat terwijl springende genen wijdverspreid lijken te zijn bij kanker, hun patroon van aanwezigheid en invloed varieert over kankertypes.
Het team ontdekte dat 12 procent van de glioom-hersenkanker ten minste één springgen had, terwijl dit cijfer 87 procent was voor een bepaald type longkanker. “Springgenen zijn belangrijker in sommige kankertypes dan andere, maar gemiddeld vonden we dat minstens één van hen een kankergen activeerde in ongeveer de helft van alle tumoren die we bestudeerden,” legt Prof Wang uit.
Hij suggereert dat het geven van dit soort informatie aan artsen hen zou kunnen helpen beslissen of ze bepaalde kankers “agressiever” moeten behandelen. “Het biedt ook nieuwe doelen om te bestuderen voor toekomstige kankertherapieën,” voegt hij eraan toe. (Oorspronkelijk bericht: MedicalNewsToday)

Medische vertaling

Bent u werkzaam in de gezondheidssector en heeft u een medische vertaling nodig? Wij helpen u graag snel en goed. Voor veel talencombinaties hebben wij vertalers beschikbaar met de nodige medische kennis. Ook een beëdigde vertaling kunnen wij in diverse talencombinaties verzorgen. Voorbeelden van medische documenten, die wij vertalen zijn o.a. bijsluiters, medische rapporten, handleidingen van medische apparatuur, enzovoorts.

Contact

Voor nadere informatie kunt u altijd contact met ons opnemen. U kunt ons bellen via 0900-333 03 03, mailenof het contactformulier invullen. U ontvangt binnen 30 minuten een reactie van ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten