World Press Photo voor Story of the Year
Pieter ten Hoopen heeft de prijs voor Story of the Year van World Press Photo gewonnen. De Nederlands-Zweedse fotograaf maakte een verhaal rondom een huilende kleuter, die volgens de jury een gezicht gaf aan ‘Zero Tolerance’.
De fotograaf is een goed voorbeeld van een Europees burger, dankzij zijn Nederlandse roots en Zweedse achtergrond. Vanuit de twee landen is hij als een echte Europeaan opgegroeid, met veel interesse in wat er over heel de wereld gebeurt.
Op de winnende foto zien we de peuter Yanela uit Honduras, die huilend bij haar moeder Sandra Sanchez staat. Amerikaanse grensfunctionarissen in McAllen in Texas moeten haar fouilleren, omdat er sprake is van een zero tolerance-beleid. De foto laat volgens de jury zien wat een enorme impact dit heeft op het dagelijks leven.
Zero Tolerance
Er is over heel de wereld veel verontwaardiging ontstaan sinds de publicatie van de foto. Ten Hoopen heeft op een prachtige manier vastgelegd hoe ingrijpend de situatie is, en welke gevolgen dit heeft voor bijvoorbeeld moeders met kinderen.
De peuter is nooit van haar moeder gescheiden geweest, maar het ontstane beeld is bepaald niet prettig te noemen. Het heeft er uiteindelijk toe geleid dat president Trump het beleid heeft aangepast. Als het gevolg van het beleid zouden ouders en kinderen van elkaar gescheiden kunnen raken, ook al was dat in dit geval niet zo. Het nieuwe beleid werd erop gericht om dergelijke situaties te voorkomen, iets waar de fotograaf op een mooie manier aan heeft kunnen bijdragen.
Story of the Year
De jury van World Press Photo is vooral enthousiast over de geweldige details in de foto, het unieke beeld en het relevante verhaal bij wat er op dat moment gaande was in de wereld. “De foto vertelt je meteen zoveel over het verhaal. En tegelijkertijd voel je je er echt zo mee verbonden. (…) Deze foto laat een ander soort geweld zien, psychologisch geweld.”
De fotograaf maakte de foto tijdens een voorbijtrekkende karavaan met vluchtelingen. Het ging om zo’n 7.000 mensen uit Honduras, die naar Mexico liepen om daar een beter bestaan op te kunnen bouwen. De serie die de fotograaf maakte laat volgens de jury goed zien wat hoop voor die mensen betekent en hoe ingrijpend de situatie is.
Zweeds vertalen
Foto’s vertellen soms meer dan 1.000 woorden, en hebben op die manier een uniek eigen karakter. Wilt u liever iets met woorden vertellen, bijvoorbeeld vanuit het Nederlands in het Zweeds of precies andersom? We zijn een ervaren vertaalbureau en zijn gespecialiseerd in zowel de bekende Europese talen als de minder voorkomende talen. We vertalen tussen het Engels, Nederlands en Duits of Frans, net als vanuit en naar het Spaans, Italiaans, Zweedse en in verschillende andere talen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten