vrijdag 12 april 2019

Oude zwart-wit foto’s omzetten in kleur?

Oude zwart-wit foto’s omzetten in kleur?

Een gratis webgebaseerde app kan oude zwart-witfoto’s scannen en deze in kleur veranderen. Colourise gebruikt kunstmatige intelligentie om op te treden als een ‘tijdmachine’ voor oude foto’s. Het werd ontwikkeld als onderdeel van een wedstrijd in Singapore die kunstmatige intelligentie gebruikte om oude afbeeldingen effectief in kleur om te zetten. Nu is het op internet gelanceerd, zodat iedereen er met de eigen foto’s gebruik van kan maken.
Het team achter de tool zegt dat ze geen foto’s opslaan die gebruikers uploaden naar de service. De tool was oorspronkelijk alleen bedoeld om in februari online te zijn, maar gezien het succes is nu toch besloten om het voorlopig online te houden. ‘Colourisatie is een buitengewoon tijdrovende en vaardigheidsintensieve onderneming’, verklaarde Preston Lim, een software-engineer die de tool heeft helpen bouwen.

Tijdrovend

‘Om een ​​kleurenfoto met de juiste kleuren te maken, moet een ervaren menselijke kleurgever twee taken uitvoeren. Onderzoek doen naar de historische, geografische en culturele context van de foto om de juiste kleuren te bepalen en de zwart-witafbeelding kleuren met softwaretools zoals Photoshop. ”Dat is natuurlijk een veel te tijdrovende opgave”. Hij legt verder uit dat de kunstmatige intelligentie hetzelfde soort werk zal doen, maar dan op een iets andere manier.
In onderstaand voorbeeld is te zien hoe een zwart-wit foto er uitziet na inkleuring. Het doet een beetje denken aan de tijden dat we kleurenpalets met maximaal 256 kleuren hadden. Maar dat is ook eigenlijk de bedoeling van de ontwikkelaars. Het zou vreemd zijn als we een foto uit 1900 inkleuren en die opeens 16 miljoen kleuren zou bevatten. De foto’s houden op deze manier toch een beetje de “oude uitstraling”.
Oude zwart-wit foto’s omzetten in kleur?
Oude zwart-wit foto’s omzetten in kleur?

Identificeren

‘Een programma moet objecten identificeren in een zwart-witfoto en een aannemelijke kleur bedenken voor de objecten gegeven afbeeldingen die het in het verleden heeft gezien en het zwart-witbeeld kleuren.’ Zoals andere, vergelijkbare, inkleurende apps deze heeft een enorme hoeveelheid testbeelden gekregen om een ​​idee op te bouwen van welke kleur bepaalde objecten zouden moeten zijn. We hebben de tool zelf getest en het leek redelijk goed te werken.
Dat heeft ervoor gezorgd, dat heel veel mensen de app inmiddels hebben gebruikt. Er is zelfs een ‘tijdmachine’ nagesynchroniseerd. Maar hoe zit het met een moderne foto genomen in zwart en wit?
Natuurlijk, het omzetten van moderne foto’s is niet precies wat het team voor ogen had. Er is zelfs een kanttekening bij de software: ‘Het doel van inkleuren is om een ​​afbeelding te genereren met kleuren die aannemelijk zijn’, schrijft het Colourise-team. ‘Het garandeert absoluut niet dat het gekleurde beeld een juiste weergave is van de werkelijke foto uit het verleden.’ Als u het met uw eigen foto’s wilt proberen, kunt u de tool hier vinden(Oorspronkelijk bericht: Metro UK)

Vertaler

Oude of nieuwe teksten, aangeleverd in mono of in kleur, voor ons maakt het niet uit. Wij vertalen vrijwel alles. Voor vrijwel elke talencombinatie hebben wij wel een vertaler beschikbaar. Voor de populaire talen zijn er uiteraard meerdere vertalers om uw documenten te vertalen om daarmede de levertijd zo kort mogelijk te houden.
Voor de West-Europese talen, de meeste Oost-Europese talen, alsmede Arabisch, Chinees, Indonesisch en Japans kunnen we ook een beëdigd vertaler voor u inschakelen.
Een vertaler kan afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het document, gemiddeld zo’n 2.000 woorden per dag vertalen. Daarmede heeft u direct een indicatie van de levertijd. Als een document 10.000 woorden bevat zal de levertijd minimaal 5 werkdagen bedragen.
We hebben het hier bewust over “minimaal”, omdat in de meest gunstige situatie voor u als opdrachtgever een vertaler direct aan de vertaling kan beginnen. Vrijwel altijd zijn vertalers echter al met opdrachten bezig en moeten die eerst worden afgemaakt, alvorens met een nieuwe vertaling te kunnen beginnen.
We proberen u echter wel zoveel mogelijk tegemoet te komen en altijd naar een oplossing te zoeken, die overeenstemt met uw wensen. Het verschuiven van opdrachten, die minder urgent zijn, kan daarvan een onderdeel zijn.

Offerte

Wilt u weten wat de kosten van een vertaling zijn? Vraag dan een gratis en geheel vrijblijvende offerte aan. Bij Aabévé Vertaalbureau bent u verzekerd van ervaren en professionele vertalers, snelle service, lage tarieven, een hoge waardering van klanten, jarenlange ervaring en ISO-certificering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten