Blijft grootste vliegtuig na één vlucht al aan de grond?
Het ruimtevaartbedrijf Stratolaunch, opgericht door Paul Allen, stopt volgens een bericht van Reuters met zijn activiteiten. In dit bericht worden anonieme bronnen geciteerd. Dit zou betekenen, dat het grootste vliegtuig ter wereld nooit meer zal vliegen. Het bedrijf zal zijn inspanningen stopzetten om traditionele ruimtevaartbedrijven uit te dagen voor een nieuwe “ruimtewedloop”, vertelden vier mensen aan Reuters.
In antwoord op een vraag van Ars Technica naar mogelijk beëindigde activiteiten, antwoordde een woordvoerster van het in Seattle gevestigde bedrijf: “We hebben momenteel geen nieuws of aankondigingen om te delen. Stratolaunch blijft operationeel.”
Vragen over de toekomst van Stratolaunch ontstonden bijna onmiddellijk nadat Paul Allen, mede-oprichter van Microsoft, in oktober 2018 stierf op 65-jarige leeftijd. Volgens Reuters is het besluit om een exit-strategie uit te stippelen eind vorig jaar genomen door Allen’s zus , Jody Allen. In januari stopte Stratolaunch zijn inspanningen om een reeks raketten te bouwen, die vanuit zijn grote vliegtuig moesten worden gelanceerd. Dit was al een slecht teken.
Eerste vlucht
Dit werpt een waas over de eerste vlucht van het vliegtuig. Met een 384-voet spanwijdte vloog dit grootste vliegtuig ter wereld in april na acht jaar ontwikkeling. “Jullie zijn allemaal heel geduldig en zeer tolerant geweest in de loop van de jaren. Jullie hebben op ons gewacht hoe wij deze grote vogel van de grond zouden krijgen, en dat hebben we uiteindelijk gedaan,” vertelde Stratolaunch CEO Jean Floyd destijds aan verslaggevers.
Het bedrijf meldde dat het vliegtuig tijdens zijn 150 minuten durende testvlucht snelheden van 189 mph en hoogtes van 17.000 voet bereikte, voordat het veilig landde op de Mojave Air and Space Port. Maar sindsdien heeft het toestel niet meer gevlogen.
Tijdens de ontwikkeling van het grote Stratolaunch-vliegtuig heeft Allen het bedrijf in 2011 opgericht, onder impuls van dromen uit de kindertijd over ruimtevluchten en de wens om de kosten van toegang tot de ruimte te verlagen. Het was niet duidelijk waarom zo’n groot vliegtuig nodig was om relatief kleine raketten te lanceren. Stratolaunch is gecontracteerd om de Pegasus-raket te lanceren, ontwikkeld door Northrop Grumman, die een capaciteit heeft van ongeveer 450 kg, voor een lage baan om de aarde.
Virgin Orbit
Een concurrent, Virgin Orbit, is veel interessanter voor de markt met zijn raketlanceringssysteem. Het bedrijf maakt gebruik van een gemodificeerd Boeing 747-toestel met de naam Cosmic Girl. Verwacht wordt dat het later dit jaar met zijn LauncherOne-raket een commerciële dienst begint. Deze raket heeft een capaciteit van ongeveer 500 kg, eveneens voor een lage baan om de aarde.
Het lijkt nu alsof het Stratolaunch-vliegtuig echt een kopie van het Spruce Goose vliegtuig gaat worden. Dit bekende vliegtuig werd gebouwd in 1947 als een ijdelheidsproject van de excentrieke zakenmagnaat Howard Hughes. Het vloog slechts één vlucht van één mijl op een hoogte van minder dan 100 voet voordat hij werd tentoongesteld in het Evergreen Aviation & Space Museum in Oregon. Het had een spanwijdte van 320 voet. (Oorspronkelijk bericht: Ars Technica)
Vertaalbureau Aabévé
Wij dromen niet van raketlanceringen, maar we zij al wel ruim 30 jaar actief in de vertaalbranche. Aabévé Vertaalbureau verzorgt vertalingen in vrijwel elke talencombinatie. Geen ééndagsvlieg dus, maar een vertrouwd vertaalbureau, dat zijn sporen inmiddels ruimschoots heeft verdiend. Van klein tot zeer groot, alle bedrijven kunnen bij ons voor hun vertalingen terecht. En als dat bedrijven zijn uit de ruimtevaart, dan zijn we ook hen graag van dienst.
Wij hebben in al die jaren een onafzienbaar aantal woorden vertaald voor onze duizenden klanten. Er is bijna geen soort document of vakgebied te bedenken, dat wij niet hebben behandeld. Onze klanten zijn bedrijven van zzp’er tot multinational, particulieren en organisaties in de meest brede zin van het woord.
Contact opnemen
Wilt u meer weten over een vertaling of wilt u een offerte aanvragen? Neem contact met ons op via mail of telefonisch (0900 – 333 03 03) en wij helpen u graag! Een prijsopgave voor een vertaling kunt u aanvragen via de speciale aanvraagmodule.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten