dinsdag 25 juni 2019

Auteursrechten op foto’s en tekst

Auteursrechten op foto’s en tekst

Bij het schrijven van een artikel wordt tegenwoordig steeds vaker het internet geraadpleegd om achtergrondinformatie te zoeken. En zie daar: het artikel, dat u zelf had willen schrijven, verschijnt in een perfecte vorm op uw scherm. Even een paar leuke foto’s erbij zetten en klaar is kees. Kunt u dit dan zomaar doen en uw eigen naam eronder zetten? Nee dat kan niet, want er is altijd sprake van auteursrechten. Deze berusten bij de oorspronkelijke schrijver van het artikelSchending van auteursrechten is een ernstige zaak en kan hele vervelende (financiële) gevolgen hebben.

Controle

Als u passages uit een reeds gepubliceerd artikel wilt gebruiken, maak er dan een eigen verhaal van, zonder inbreuk te maken op het auteursrecht. Twijfelt u er daarna nog aan of het artikel wel mag of kan worden geplaatst, dan kunt u dit checken op www.copyscrape.com.
Copyscrape struint het internet af om te kijken of een dergelijk artikel al voorkomt en er sprake is van schending van auteursrechten. Wilt u weten of uw eigen website wel in orde is, check dit dan op www.siteliner.com. Siteliner kijkt op uw eigen website of er sprake is van gekopieerde content. Daarna wordt uw website vergeleken met andere websites op allerlei onderdelen, zoals de grootte van de website, de laadtijd, het aantal woorden, enzovoorts.

Buitenlandse teksten

Wat geldt voor het schenden van auteursrechten bij het overnemen van Nederlandse teksten, geldt ook voor buitenlandse teksten. Een Duits of Frans artikel even één-op-één vertalen naar het Nederlands en dan publiceren, is dus niet toegestaan. Ook hier zult u dus met uw eigen creativiteit aan de slag moeten. Bekijk ook onderstaande video.
Vertalen

Beeldmateriaal

Wat voor teksten geldt, is ook van toepassing op beeldmateriaal. Even een video of foto op een website kopiëren en gebruiken voor uw eigen website of een folder, is niet toegestaan. Het kan u flinke (financiële) problemen bezorgen. De stockfotowebsites, zoals Getty Images, hebben maar 1 pixel nodig om te kunnen zien, dat de foto niet uw eigendom is en dat u deze niet mag gebruiken. Een aantal jaren geleden was er een hele rel rond Getty Images, dat bedrijven facturen stuurde van duizenden euro’s voor het (vaak onbedoeld) gebruiken van een foto.
U kunt dus geconfronteerd worden met rekeningen, die in geen enkele verhouding staan tot de werkelijke kosten van de foto, maar de bedrijven staan in hun recht. Als u stockfoto’s wilt gebruiken, koop dan op een stockfotowebsite een tegoed voor een relatief gering bedrag. U mag de foto’s dan onbeperkt gebruiken.
Wilt u niet betalen, zoek dan een website met rechtenvrije foto’s, zoals PixabayPexelsUnsplash of Stocksnap. Deze websites doen qua aanbod vrijwel niet meer onder voor websites waar u moet betalen. Het aanbod is vaak gigantisch en het is gratis, omdat alle foto’s zijn aangeleverd door gebruikers, die de foto’s kosteloos afstaan. En wat u op de ene website niet kunt vinden, staat vast en zeker wel op een van de andere websites.

Vertaling

Als u ons een document aanbiedt ter vertaling, blijft u zelf verantwoordelijk voor een eventuele claim op auteursrechten voor de tekst. Dit geldt ook voor de vertaling, die u van ons ontvangt. Het is voor ons onmogelijk om voor elk document te controleren of er geen sprake is van plagiaat. Wij kunnen daar geen enkele verantwoordelijkheid voor nemen. Zorg er dus voor, dat u altijd van tevoren toestemming vraagt aan de publicist van het originele artikel voordat u het laat vertalen.

Offerte aanvragen

Wilt u een document laten vertalen en vooraf weten wat de kosten daarvoor zijn? Maak dan gebruik van onze aanvraagmodule. Binnen maximaal 30 minuten nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen, vindt u onze reactie in uw mailbox. Een aanvraag kunt u uiteraard ook rechtstreeks aan ons mailen.
Heeft u vragen of wilt u aanvullende informatie? Neem contact met ons op via mail of 0900-333 03 03 en wij bespreken graag alle mogelijkheden met u.

Wellicht ook interessant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten