zondag 12 mei 2019

Nieuwe kunststof kan keer op keer worden gerecycled

Nieuwe kunststof kan keer op keer worden gerecycled

Een nieuwe kunststof genaamd PDK kan op moleculair niveau worden gedemonteerd en opnieuw worden samengesteld. We komen om in allerlei soorten plastic, die ernstige gevolgen kunnen hebben voor het leven op aarde. De Delftse student Boyan Slat lanceerde enkele jaren geleden een plan om de plastic soep uit de zee te halen. Hij haalde via crowdfunding tientallen miljoenen euro’s op en inmiddels is het project ook daadwerkelijk van start gegaan.
Het Europees Parlement heeft onlangs besloten, dat er een verbod komt op allerlei soorten wegwerpplastic, zoals borden, bestek, wattenstaafjes, rietjes, roerstaafjes, enzovoorts. Een overgrote meerderheid van het parlement stemde in met het verbod, dat in 2021 moet ingaan.

Slimste koppen

Inmiddels proberen de slimste koppen ter wereld ook andere manieren te vinden om plastic afval doeltreffend te verwerken en ervoor te zorgen dat we er de komende jaren niet nog meer aan toevoegen. Onderzoekers van het Lawrence Berkeley National Laboratory van het Amerikaanse Department of Energy (DOE) hebben een plastic materiaal gemaakt, dat volledig recyclebaar is. Het wordt poly of PDK genoemd en het kan op moleculair niveau worden gedemonteerd. Vervolgens kan het opnieuw worden samengevoegd in een ander object met een verschillende textuur, kleur en vorm “zonder verlies van prestaties of kwaliteit”.
Zoals Berkeley Lab uitlegt, zijn de vulstoffen en chemicaliën die in plastic voorwerpen worden gebruikt meestal stevig gebonden aan monomeren (moleculen die samenkomen tot grote plastic moleculen, polymeren genaamd). Deze additieven kunnen leiden tot onverwachte eigenschappen bij het mengen van verschillende kunststoffen voor recycling. Dat betekent dat items die al zijn gemaakt met gerecyclede kunststoffen mogelijk direct naar stortplaatsen moeten gaan.

Recycling

PDK-monomeren kunnen echter volledig van hun additieven worden gescheiden eenvoudigweg door het voorwerp onder te dompelen in een zeer zure oplossing. “Met PDK’s worden de onveranderlijke banden van conventionele kunststoffen vervangen door omkeerbare bindingen waardoor het plastic effectiever kan worden gerecycled”, legt teamleider Brett Helms uit.
Objecten gemaakt met het materiaal kunnen dan steeds opnieuw worden aangepast en opnieuw ingekleurd. Een horlogeband zou onderdeel kunnen worden van een toetsenbord, dat daarna zou kunnen worden gebruikt om een ​​telefoonhoes te maken.
De onderzoekers zijn van plan verder te werken aan PDK’s om varianten te ontwikkelen met een breed scala aan thermische en mechanische eigenschappen. Daardoor zou het materiaal kunnen worden gebruikt voor textiel, schuim, 3D-geprinte materialen en allerlei andere toepassingen. (Oorspronkelijk bericht: Engadget)

Technische vertaling

Bent u ook actief in de wereld van afvalverwerking of recycling. En koopt u daarvoor machines of ontwikkelt u die wellicht zelf? Dan zult u met grote regelmaat een technische vertaling nodig hebben. Wij kunnen u daarmee uitstekend van dienst zijn. Een technische vertaling is specialistenwerk. Technische documenten zijn vaak zodanig gecompliceerd, dat u daar geen enkel risico mee kunt lopen. Ze moeten met grote nauwkeurigheid en kennis van techniek worden vertaald.
Dat werk wilt u alleen maar door specialisten laten uitvoeren. Voor elk vakgebied en elk specialisme hebben wij wel een geschikte vertaler beschikbaar. Draag uw vertaling daarom over aan een Aabévé Vertaalbureau. Met meer dan 30 jaren ervaring is er niet veel, dat wij nog niet hebben behandeld.

Technische vertaling in vele talen

Aabévé Vertaalbureau heeft vele specialisten, die ervoor dat vertalingen van tekeningen, handleidingen, voorschriften, procedures en werkbeschrijvingen op de juiste wijze worden vertaald. Wij bieden bovendien altijd de mogelijkheid om tegen een geringe vergoeding de vertaling door een tweede vertaler te laten controleren.
Net zoals bij alle andere aanvragen voor een vertaling, ontvangt u ook voor een technische vertaling binnen 30 minuten een reactie. In de meeste gevallen is dit ook al direct een prijsopgave. Alle aanvragen worden volstrekt vertrouwelijk behandeld. Desgewenst kan ook een aanvullende geheimhoudingsverklaring worden afgegeven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten