dinsdag 21 mei 2019

Hoeveel koffie is teveel voor het hart?

Hoeveel koffie is teveel voor het hart?

U kent het wel: ’s morgens naar het werk met twee thermoskannen koffie in de rugzak. Of kantoorpersoneel, dat direct na binnenkomst naar de koffieautomaat holt. Ja, koffie is ongetwijfeld de motor van de economie. Voor veel mensen is koffie het magische brouwsel waarmee de dag begint, een broodnodige oppepper in de middag, en soms zelfs goed gewaardeerd na het avondeten. Maar hoeveel kopjes koffie kan uw lichaam, of met name uw hart aan? Een groot nieuw onderzoek claimt het antwoord te hebben gevonden.
Wat het ook is dat mensen naar koffie trekt, of het nu de smaak, het aroma of de effecten als stimulans zijn, het valt niet te ontkennen dat dit een van ’s werelds populairste dranken is. In de Verenigde Staten is het drinken van koffie zelfs toegenomen.
Statistieken geven aan dat alleen al in het fiscale jaar 2018/2019 inwoners van de Verenigde Staten bijna 26,5 miljoen zakjes koffie van 60 kilo hebben verbruikt. Volgens dezelfde statistieken is dit aanzienlijk meer dan dat ze verbruikten tijdens het vorige fiscale jaar.

Voor- en nadelen

Andere statistieken tonen aan dat voor 2018 bijna de helft van de jongvolwassenen (18-24 jaar) koffie drinkt en ongeveer driekwart van de oudere volwassenen meldde hetzelfde. Veel recente studies hebben gesuggereerd dat het drinken van koffie een aantal voordelen kan hebben naast het verbeteren van focus en productiviteit. In feite hebben onderzoekers betoogd dat koffie de gezondheid van de hersenen kan helpen behouden, de levensduur van een persoon kan helpen verlengen en zelfs prostaatkanker kan vertragen.
Net als bij elk ander voedsel of drank, zelfs de meest voedzame en gezonde, is er echter een limiet aan hoeveel koffie we kunnen consumeren. Het drinken van te veel koffie op korte termijn kan nadelige gevolgen hebben. Sommige symptomen van teveel cafeïne zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid.
Consequent te veel drinken kan het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten verhogen. Maar, hoeveel is “te veel” voor het hart? Dit is de vraag die wetenschappers van de University of South Australia in Adelaide wilden beantwoorden in hun nieuwe onderzoek.

Onderzoekers identificeren ‘het omslagpunt’

De onderzoekers bouwen voort op eerdere onderzoeken, die aangeven dat mensen met een specifieke variant van het gen CYP1A2 (dat een sleutelrol speelt in het cafeïnemetabolisme), deze stof minder efficiënt verwerken. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk (hypertensie) en hart- en vaatziekten. In de nieuwe studie wilden de onderzoekers bepalen hoeveel koffie het cardiovasculaire risico zou verhogen van mensen met en zonder deze genetische variant. Om dit te achterhalen, analyseerden ze de gegevens van 347.077 mensen van 37-73 jaar, van wie er 3.868 hart- en vaatziekten hadden.
“Naar schatting 3 miljard kopjes koffie worden elke dag over de hele wereld gedronken”, verklaart studieauteur Prof. Elina Hyppönen. Om deze reden legt ze uit: “De  grenzen verleggen van wat goed is voor je en wat niet, is noodzakelijk om te weten.” “Zoals met veel dingen,” waarschuwt ze, “gaat het allemaal om matiging, overmatig gedrag en je gezondheid zullen ervoor boeten.”

Hart- en vaatziekten

In hun analyse keken de wetenschappers hoeveel koffie de deelnemers per dag dronken, ongeacht of ze de genetische variant hadden, die resulteerde in een langzame cafeïne-stofwisseling en hoe waarschijnlijk het was dat ze hart- en vaatziekten ontwikkelden.
Ze ontdekten dat ondanks het feit dat mensen zonder de specifieke genetische CYP1A2-variant cafeïne viermaal sneller konden verwerken. In feite hadden alle mensen die vaak zes of meer kopjes koffie per dag dronken (de wetenschappers definieerden één kop met ongeveer 75 milligram cafeïne) een bescheiden toename van het risico op hart- en vaatziekten.
“De meeste mensen zijn het erover eens dat als je veel koffie drinkt, je misschien zenuwachtig, prikkelbaar of zelfs vervelend kunt zijn. Dat komt omdat cafeïne je lichaam helpt om sneller en harder te werken. Maar het is waarschijnlijk dat je je limiet hebt bereikt “, zegt prof. Hyppönen. “We weten ook dat het risico op hart- en vaatziekten toeneemt met hoge bloeddruk, een bekend gevolg van een overschot aan cafeïne-consumptie,” merkt ze op.
“Om een ​​gezond hart en een gezonde bloeddruk te behouden, moeten mensen hun koffie beperken tot minder dan zes kopjes per dag. Op basis van de onderzoekgegevens was zes het kantelpunt waar cafeïne het cardiovasculaire risico negatief begon te beïnvloeden.” (Oorspronkelijk bericht: MedicalNewsToday).

Vertalers

De meeste van onze vertalers zullen minder koffie moeten gaan drinken, als ze zich aan het bovenstaande advies willen houden. Maar ook met minder koffie zullen zij ervoor blijven zorgen, dat uw documenten op een uitstekende wijze worden vertaald. Niet alleen  naar de veel voorkomende combinaties met Duits, Engels en Frans, maar ook vertalingen vanuit of naar het ItaliaansPoolsPortugeesSpaansRussisch, enzovoorts.

Tarieven

Onze tarieven behoren tot de laagste van Nederland. Als u uw documenten wilt laten vertalen en wellicht een deadline heeft, houdt u er dan rekening mee dat een vertaler gemiddeld zo’n 2.000 woorden per dag kan vertalen. Wilt u weten hoeveel de kosten voor een vertaling bedragen? Vraag dan een vrijblijvende offerte aan. Binnen maximaal 30 minuten vindt u onze reactie in uw mailbox.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten