dinsdag 21 mei 2019

Is er nog leven na de Tsjernobyl kernramp?

Is er nog leven na de Tsjernobyl kernramp?

In april 1986 ging het helemaal fout in de kerncentrale van Tsjernobyl in de Oekraïne. Door een menselijke fout bij het testen van het veiligheidssysteem in de 4e kernreactor explodeerde de centrale. Pas 3 dagen na de ramp kwam een grootscheepse evacuatie in de omgeving op gang. De stralingswolk bereikte begin mei 1986 zelfs Nederland. Na de ramp werden er door verschillende instanties rapporten geschreven over de gevolgen van de kernramp. Daarin varieert het aantal doden door kanker, veroorzaakt door de straling van ruim 60.000 tot 200.000. Zo’n 15 km land rond de centrale is tot verboden gebied verklaard.

Planten en dieren

Maar inmiddels denken sommige wetenschappers dat het radioactieve, mensenvrije landschap nu een toevluchtsoord voor planten en dieren kan zijn. Tot de 19e eeuw was het stroomgebied van de Pripyat op de grens tussen Oekraïne en Wit-Rusland weiland en bos. Zoals gewoonlijk verpestte de mens het.
Het bos werd platgebrand voor weilanden en bomen werden gekapt voor hout of voor brandstof om glas en wodka te maken. Tegen het midden van de 20e eeuw was het grootste deel van die industrie verdwenen. De herbebossingsinspanningen hebben de regio Pripyat echter opnieuw vorm gegeven. En toen, op 26 april 1986, ontplofte een kerncentrale aan de Pripyat-rivier ongeveer 70 mijl ten noorden van Kiev en vatte vlam, waarbij straling op het noordelijk halfrond werd uitgespuwd.

De grote verandering

De Sovjets evacueerden zo’n 300.000 mensen van bijna 2.000 vierkante kilometer rond de fabriek. Het grootste deel van dat gebied wordt de uitsluitingszone van Tsjernobyl genoemd en de oude kerncentrale is nu ingesloten in een gigantische betonnen sarcofaag. Maar wat er met de uitsluitingszone gebeurde nadat iedereen was vertrokken, is het onderwerp van onenigheid in de wetenschappelijke gemeenschap.
Decennialang maakte onderzoek in het gebied duidelijk dat het planten- en dierenleven dood was en het leven dat overbleef gemuteerd en ziek was. Nieuwer onderzoek komt nu echter met andere feiten: planten en het dierenleven zijn nog veelzijdiger dan voor het ongeluk. Het is een levend experiment in hoe de wereld eruit zal zien als de mensheid verdwenen is, omdat we in ons kielzog een totale verwoesting hebben achtergelaten.

Radioactief jodium

Eén effect lijkt vast te staan: hoe meer radioactief jodium waaraan u wordt blootgesteld, hoe waarschijnlijker het is dat u later in het leven schildklierkanker en andere problemen met de schildklier zult hebben. Schoonmaakpersoneel heeft tegenwoordig onevenredig meer gevallen van leukemie en andere vormen van kanker.
Jim Beasley, een ecoloog aan de Universiteit van Georgia die het leven in de uitsluitingszone bestudeert zegt: “De dieren, die nu  in Tsjernobyl leven, zijn daar niet aan blootgesteld.”
Een voornamelijk uit coniferen bestaand bos ten westen van de centrale, waar de stralingsniveaus het hoogst waren, werd rood en ging dood; het wordt nog steeds het Rode Woud genoemd. Vroege studies van vogels en ongewervelde dieren, zoals insecten, lieten een dalende populatie zien en later werk toonde hetzelfde voor grote zoogdieren.
“Als je naar de meest vervuilde gebieden gaat, zoals sommige sites in het Rode Woud, kun je op een lentedag nauwelijks een enkele vogel horen zingen”, zegt Anders Møller, een ecoloog aan de Universiteit van Parijs-Sud, die Tsjernobyl bestudeert sinds 1991.
Met zijn vaste medewerker Timothy Mousseau waarschuwt Møller al lang voor de negatieve effecten van straling op het ecosysteem. Het team ontdekte bijvoorbeeld dat mutatiesnelheden twee tot tien keer groter waren in stalzwaluwen in de uitsluitingszone dan in Italië of elders in Oekraïne en ze vonden genetische schade bij een aantal andere planten- en diersoorten.

Populaties

Twintig jaar na de ramp vond een team van internationale onderzoekers, die dieren vanuit helikopters telden geen meetbaar verschil in de populaties. Herten en everzwijnen en een zevenvoudige toename van de wolvenpopulatie, waren er evenveel vergeleken met soortgelijke, niet-verontreinigde natuurgebieden. En al die populaties waren gestegen sinds het eerste decennium na het ongeluk.
Waarom het verschil? Mogelijk is het dat de dieren in kwestie sneller reproduceren dan de straling ze kan doden. “Als 10 procent van de bevolking ergens last van had (en ik zeg niet dat dat dit zo is), zou dat in de meeste situaties niet genoeg zijn om een ​​achteruitgang te veroorzaken”, zegt Beasley, een auteur van de 2015 studie. “Een zeer laag sterftecijfer zou niet voldoende zijn om zich te manifesteren in een respons op populatieniveau.”

Dieren

Of misschien sterven de dieren voordat iets als een mutatie of een kanker hen kan doden. “De meeste dieren sterven in hun eerste levensmaanden en van degenen die de volwassen leeftijd bereiken, leven de meesten niet meer dan enkele jaren”, zegt Beasley. “Kanker maakt vaak een lange termijnontwikkeling door.”
Dat houdt echter geen rekening met de kwaliteit van leven of gezondheid van een persoon in die populatie, zoals Møller zegt. De dieren sterven misschien niet aan stralingsvergiftiging, maar ze kunnen cataracten of tumoren hebben. (Oorspronkelijk bericht: Wired)

Russische vertaling / Oekraïense vertaling

Bij Aabévé Vertaalbureau helpen wij u snel en goed aan een perfecte Russische vertaling van uw documenten. Ook voor vertalingen vanuit of naar het Oekraïens kunt u bij ons terecht. Rusland is het grootste land ter wereld en ligt voor een deel in Europa en voor een deel in Azië. De laatste jaren zijn er steeds meer hoogopgeleiden in Rusland bijgekomen.
Nederlandse bedrijven doen dan ook steeds vaker zaken met Russische organisaties en de vraag naar vertalingen van en naar het Nederlands en Russisch is enorm toegenomen. Wij zorgen voor voldoende vertalers voor uw vertaling vanuit en naar het Russisch. Uiteraard snel en correct.
De door ons geselecteerde vertaler Russisch zorgt er altijd voor, dat uw documenten op de juiste manier worden vertaald. En als het vanuit het Russisch naar een andere taal moet, hebben we uiteraard ook daar de juiste vertaler voor beschikbaar. Correspondentie dient bij voorkeur plaats te vinden in het Russisch. Wij kunnen u daarbij uiteraard van dienst zijn met vertalers Nederlands Russisch en Russisch Nederlands of Engels Russisch en Russisch Engels.

Contact

Wilt u weten wat de kosten zijn voor een Russische vertaling naar of vanuit het Nederlands of Engels? Neem dan contact op via de mail of telefoonnummer 0900-333 03 03. Direct een offerte aanvragen kan via de speciale aanvraagmodule.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten