maandag 13 mei 2019

Nieuw vliegveld Berlijn is grote miskleun

Nieuw vliegveld Berlijn is grote miskleun

In een top 10 van de grootste bouwmiskleunen zal het nieuwe vliegveld van Berlijn ongetwijfeld met stip op nummer 1 staan. Vliegveld Berlijn Brandenburg zou eigenlijk in 2011 al worden geopend als vervanger voor de vliegvelden Tempelhof, Schönefeld en Tegel. Maar door een onvoorstelbaar aantal miskleunen is het vliegveld tot op de dag van vandaag nog steeds niet open.
In 2018 verklaarde een bestuurder van Lufthansa, dat de gerealiseerde gebouwen maar beter afgebroken kunnen worden, omdat de voorzieningen alweer hopeloos verouderd zijn. Zo moesten 750 monitoren in de aankomst- en vertrekhallen al worden vervangen, voordat ze ook nog maar één keer waren gebruikt. Kosten: meer dan een half miljoen euro.
En dat is nog van één van de voorbeelden van een waslijst van klunzige bouwfouten. Die variëren van lampen, die niet uitgaan tot te korte roltrappen, van verkeerde nummering van deuren tot een gebrek aan brandveiligheid en alles wat daar tussen in zit.
De bouwkosten, van wat het paradepaardje van Berlijn had moeten worden, zijn inmiddels al met meer dan 4 miljard euro overschreden. De laatste openingsdatum, die enige tijd geleden werd genoemd, is ook alweer achterhaald.
De directeur van de luchthaven kan niet garanderen, dat de opening in oktober 2020 zal plaatsvinden. Zeven jaar lang werd de openingsdatum steeds maar weer opgeschoven. In 2020 zou het dan eindelijk moeten gebeuren, na een vertraging van maar liefst 7 jaar. Maar zelfs deze datum zal waarschijnlijk niet worden gehaald.

Aanhoudende problemen

Wegens aanhoudende technische problemen, wankelt de eerder overeengekomen openingsdatum van de luchthaven dus opnieuw. “De oorspronkelijke aangekondigde openingsdatum in oktober 2020 kan niet meer volledig worden gegarandeerd”, vertelde luchthavenbestuurder Engelbert Lütke Daldrup aan vertegenwoordigers van de deelstaatregeringen van Berlijn en Brandenburg en de federale regering.
In een rapport van de TÜV Rheinland werden begin maart in totaal 11.581 defecten genoteerd, waarvan er 9.407 door de auditors omschreven werden als “significante tekortkomingen”. De TÜV kwam tot de conclusie dat de planning bijzonder kwetsbaar was in de gevoelige gebieden van veiligheidstechnologie en brandbeveiliging. Het risico van langdurig testen werd “nog steeds als hoog beschouwd”.

Nieuwe knelpunten

Na onderzoek van Der Spiegel worden ook de problemen met terminal 2 gemeld. Zelfs de voltooiing ervan, oorspronkelijk gepland voor mei 2020, zou uitgesteld zijn naar begin 2021. Een rapport van het auditbedrijf PWC, in opdracht van het luchthavenbedrijf, somde een aantal wanpraktijken op bij het plannen en contracteren.
In een advies voor de Raad van Commissarissen gaf het luchthavenbeheer toe dat “verschillende tekortkomingen aanwezig waren gedurende alle fasen van het project”. Het vliegveld is in de Duitse media inmiddels omgedoopt tot de “grootste bouwput uit de geschiedenis”. (Oorspronkelijk bericht: Der Spiegel)

Duits vertalen

Het is niet te hopen dat er Nederlands bedrijven zijn betrokken bij de bouw het Berlijnse vliegveld. Want ongetwijfeld zouden ze dan delen in de malaise. Bedrijven, die er in de komende tijd wellicht nog bij betrokken worden, zijn wij graag van dienst met vertalingen vanuit of naar het Duits. En dat geldt uiteraard ook van alle andere bedrijven, die zaken doen in Duitsland. Niet voor niets is Duitsland onze grootste handelspartner.
U kunt bij ons terecht voor vertalingen in vrijwel alle vakgebieden en talencombinaties. Daarvan zijn Nederlands Duits en Duits Nederlands, alsmede Engels Duits en Duits Engels het meest gevraagd. Maar daarnaast kunnen wij ook vertalingen van Duits naar of vanuit het Frans, Italiaans en Pools voor u verzorgen.

Offerte aanvragen

Voor een vrijblijvende offerte kunt u gebruik maken van ons aanvraagformulier of ons mailen. Als de documenten te groot zijn om te verzenden via de website of de mail, dan kunt u ons WeTransfer-kanaalgebruiken. Binnen maximaal 30 minuten na ontvangst van uw aanvraag, ontvangt u een reactie in uw mailbox.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten