zaterdag 11 mei 2019

Kan een smartphone helpen Alzheimer te ontdekken?

Kan een smartphone helpen Alzheimer te ontdekken?

Nieuwe technologische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op in allerlei sectoren. Met name in de medische wereld is er de laatste jaren enorme vooruitgang geboekt en zijn er grandioze ontdekkingen gedaan. Niet voor niets worden mensen steeds ouder. Waar je bij een bepaalde ziekte 50 jaar geleden nog geen schijn van kans had, kun je nu worden genezen. Maar hoe ver gaat het eigenlijk? Kan een smartphone zelfs helpen Alzheimer om te ontdekken?
Een ziekte waarbij het onderzoek zich ook sterk ontwikkelt is Alzheimer. De diagnose van Alzheimer is vaak afhankelijk van tekenen van geheugenproblemen. Deze problemen verschijnen echter meestal pas jaren nadat de ziekte is ontstaan. Een nieuw smartphone-spel gebruikt ruimtelijke navigatie om Alzheimer te detecteren voordat het te laat is.
Het aantal mensen met de meest voorkomende vorm van dementie is momenteel ongeveer 50 miljoen. Tegen 2050 verwachten experts dat dit cijfer is verdrievoudigd. Wereldwijd komt er elke 3 seconden een Alzheimer-patiënt bij.
De laatste “belangrijke doorbraak” in het onderzoek naar Alzheimer gebeurde 4 decennia geleden, vermeldt het laatste World Alzheimer-rapport. Een recent ontwikkeld smartphone-spel kan die statistiek echter snel gaan veranderen.
“Onderzoek toont aan dat de hersenveranderingen geassocieerd met ziekten zoals Alzheimer al tientallen jaren beginnen voordat symptomen als geheugenverlies beginnen”, zegt Hilary Evans, chief executive bij Alzheimer’s Research, Verenigd Koninkrijk. “Om toekomstige Alzheimer-behandelingen effectief te laten zijn, moeten ze worden gegeven in de vroegste stadia van de ziekte. Dus voordat er te veel schade aan de hersenen is ontstaan.”

Navigeren door de ruimte

Een samenwerking tussen verschillende organisaties, de University of East Anglia (UEA) en University College London in het Verenigd Koninkrijk en Deutsche Telekom heeft geresulteerd in een spel, dat deskundigen kan helpen detecteren wie het risico loopt op de ziekte van Alzheimer.
“We horen vaak hartverscheurende verhalen over mensen met dementie die verdwalen en hun weg naar huis niet kunnen vinden”, vervolgt Evans. Hij voegt er aan toe dat ruimtelijke navigatieproblemen “enkele van de vroegste waarschuwingssignalen zijn voor de aandoening.”

Sea Hero Quest

Deze problemen staan ​​centraal in het Sea Hero Quest-spel, dat spelers aanmoedigt om hun weg te vinden in verschillende doolhoven. Tot nu toe hebben meer dan 4,3 miljoen mensen over de hele wereld het geprobeerd.
In het huidige onderzoek, dat in het tijdschrift PNAS wordt beschreven, vergeleken de onderzoekers hoe verschillende mensen het spel speelden en vonden ze enkele interessante resultaten. Ze analyseerden gegevens van meer dan 27.000 Britse spelers in de leeftijd van 50 tot 75 jaar en rekruteerden ook een laboratoriumgroep van 60 personen voor genetische tests.

Gen

Genetische testen onthulden dat 31 van de deelnemers in de kleinere groep het APOE4-gen hadden. Dragers van dit gen hebben bijna drie keer meer kans dan andere mensen om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen, en het lijkt erop dat ze verschijnen als je jonger bent.
Toen het team de onderzoeksgegevens met de benchmarkgegevens vergeleek, konden ze onderscheid maken tussen mensen met en zonder het APOE4-gen op basis van de manier waarop ze Sea Hero Quest speelden.
Degenen met een genetische aanleg voor de ziekte van Alzheimer “namen minder efficiënte routes naar checkpointdoelen” en “deden het slechter met ruimtelijke navigatietaken”, merkt prof. Michael Hornberger van de UEA op, die de hoofdonderzoeker is. “Dit is echt belangrijk omdat dit mensen zijn zonder geheugenproblemen.”
Samenvoeging van bewijsmateriaal toont aan dat subtiele spatiëring en bewustzijnstekorten al vele jaren aan geheugensymptomen vooraf kunnen gaan.” In feite is een routine geheugentest niet effectief in het herkennen van het verschil tussen degenen die wel en niet het risico lopen op de ziekte.

Assisteren van de diagnose

Het vermogen hebben om het Alzheimer-risico te detecteren met een eenvoudig spel, kan daarom helpen om effectievere diagnosemethoden te creëren. Het kan ook helpen bij toekomstige behandeling. Het aantal mensen dat heeft gekozen om het spel te spelen, is een aanzienlijke vooruitgang voor het onderzoek. Volgens onderzoekers is 2 minuten speeltijd het equivalent van 5 uur laboratoriumonderzoek.
Gillian Coughlan van de UEA beschrijft het project als “een ongekende kans om te bestuderen hoeveel duizenden mensen uit verschillende landen en culturen door de ruimte navigeren. Het toont de kracht van het benutten van grootschalige burgerwetenschappelijke projecten en het toepassen van grote data-technologieën om de vroege detectie van ziekten, zoals Alzheimer te helpen verbeteren.” (Oorspronkelijk bericht: Media News Today)

Medische vertaling in Engels

Vrijwel alle medische onderzoeken, die wereldwijd plaatsvinden, worden gepubliceerd in het Engels. Net als in de luchtvaart, is het Engels voor een medische vertaling standaard. Wilt u een document laten vertalen van het Nederlands naar het Engels of van het Engels naar het Nederlands, dan helpen wij u graag.

Vrijblijvende offerte

Voordat u ons een vertaalopdracht verstrekt, zult u natuurlijk willen weten wat de kosten daarvoor zijn. Daarom kunt u eenvoudig een gratis en geheel vrijblijvende offerte bij ons aanvragen. Binnen maximaal 30 minuten ontvangt u dan een reactie in uw mailbox.
Bij Aabévé Vertaalbureau worden uw documenten uitsluitend vertaald door ervaren vertalers en kunt u vertrouwen op onze meer dan 30 jaar ervaring. Verder bent u bij ons verzekerd van kwaliteitsgarantie, lage tarieven, snelle levering, ISO-certificering en hoge waardering van klanten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten