Kwart van kinderen wereldwijd beroofd van hun jeugd
Ongeveer 690 miljoen kinderen wereldwijd kennen geen gelukkige jeugd door uitsluiting van onderwijs, oorlogssituaties en vroege uithuwelijking. Ondanks het feit, dat er in de afgelopen twee decennia wel vooruitgang is geboekt, is de situatie volgens de internationale hulporganisatie “Save the Children” nog steeds dramatisch. De 10 slechtste landen voor kinderen om te wonen zijn:
- Burkina Faso
- Democratische Republiek Congo
- Guinea
- Nigeria
- Somalië
- Zuid-Soedan
- Mali
- Tsjaad
- Niger
- Centraal-Afrikaanse Republiek
In het jaarlijkse rapport van Save the Children, dat eind vorige maand werd gepubliceerd, is de algehele situatie voor kinderen verbeterd in 173 van 176 landen sinds 2000. Maar één op de vier kinderen, jonger dan 18 jaar wordt nog steeds het recht op een veilige en gezonde jeugd ontnomen. Die kinderen leven vaak in conflictzones of moeten vluchten voor oorlogsgeweld. Zij behoren tot de meest kwetsbare, zegt “Save the Children”.
Wel vooruitgang
“Hoewel de vooruitgang opmerkelijk is, wordt aan miljoenen kinderen een kindertijd onthouden. We moeten nu blijven aandringen om elk laatste kind te bereiken en ervoor te zorgen dat ze de jeugd krijgen die ze verdienen,” zei Helle Thorning-Schmidt, de CEO van de organisatie, in een verklaring. De studie wees uit dat bijna 31 miljoen kinderen met geweld zijn ontheemd, een stijging van 80 procent sinds 2000 en naar schatting 420 miljoen meer kinderen, die nu in conflictgebieden wonen.
Rukayah Sarumi, belangenbeharter bij Save the Children, zei dat conflictgebieden een “zeer duidelijk aandachtspunt” zijn. “We moeten in conflictgebieden manieren vinden om te zorgen dat kinderen gezond zijn, naar school kunnen gaan, hun leven vrij is van geweld en dat hun rechten worden beschermd. Dit wordt echter wel steeds moeilijker”, vertelde ze aan Al Jazeera. De Syrische burgeroorlog, nu in het negende jaar, draagt grotendeels bij aan de toegenomen ellende van kinderen.
Vijf zwaarste landen
Afghanistan, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Irak, Mali en de Democratische Republiek Congo (DRC) worden gerangschikt als de vijf zwaarst door conflicten getroffen landen voor een kind. In de afgelopen twee decennia heeft de studie een daling van 49 procent vastgesteld van het sterftecijfer onder vijf jaar, een daling van 17 procent in het aantal moorden op kinderen, een daling van 40 procent in kinderarbeid en 25 procent bij kindhuwelijken .
Singapore, Zweden, Finland, Noorwegen en Slovenië staan in de top vijf van de beste landen voor kinderen. Sarumi zei: “We blijven echt oproepen tot verdere investeringen en politieke actie op nationaal niveau en tot verdere actie op internationaal niveau, met name voor de gebieden waar we minder vooruitgang hebben geboekt,” zei ze.
Kindhuwelijk
Vergeleken met 2000 documenteerde Save the Children nu 11 miljoen minder kindbruiden, een opmerkelijke vooruitgang in landen als India, waar het kinderhuwelijk met 51 procent afnam. De groep schreef de teruggang in India toe aan beter onderwijs voor meisjes, meer bewustzijn bij het publiek, op de gemeenschap gebaseerde interventies en proactieve overheidsinvesteringen. Met wereldwijd jaarlijks drie miljoen minder tienergeboorten daalde het geboortecijfer van adolescenten met 22 procent.
Maar ondanks de daling van het mondiale percentage van kinderhuwelijken, zullen tegen 2030 meer dan 150 miljoen meisjes vóór hun 18e verjaardag trouwen, zei UNICEF vorig jaar in een rapport. Rachel Yates, interim-directeur van Girls Not Brides zei dat het kindhuwelijk een “complex probleem” is en dat er “nog steeds geen afdoende oplossingen” zijn om het definitief uit te roeien.
“We moeten vechten tegen de overtuiging in bepaalde bevolkingsgroepen, dat meisjes niet zo waardevol zijn als jongens en dat hun enige rol in de samenleving is om vrouwen en moeders te worden.” “Alleen als we het kinderhuwelijk aanpakken, zullen alle meisjes een gelukkiger en gezonder leven naar hun eigen keuze kunnen leiden.” (Oorspronkelijk bericht: Al Jazeeera)
Arabisch vertalen
In de meeste landen waar kinderen het uitzonderlijk moeilijk hebben, wordt Arabisch gesproken. Deze situatie wordt zwaar beïnvloed door stammenoorlogen en burgeroorlogen (zoals in Syrië). Met name de kinderen zijn daar de dupe van. Ze hebben vaak geen fatsoenlijk onderkomen of moeten vluchten van het ene naar het andere tentenkamp.
Het Arabisch wordt gezien als de moedertaal van de islamitische wereld en wordt door maar liefst 280 miljoen mensen gesproken. Voor Westerlingen is het Arabisch erg moeilijk, omdat het van rechts naar links wordt geschreven en gelezen. Het Arabische alfabet telt 28 letters.
Het Arabisch is de officiële taal in Noord-Afrika. Het wordt gesproken in Marokko (naast het Berbers), Mauritanië, Algerije, Tunesië, Libië , Egypte en Soedan. In het Midden-Oosten in Jordanië, Libanon, Palestina en Syrië. In de Golfregio in Irak, Koeweit, Saoedi-Arabië, Qatar, Oman, Jemen, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Daarnaast in Somalië, Djibouti en de Comoren. Al deze landen zijn tevens lid van de Arabische Liga.
Vertalingen van het Arabisch naar het Nederlands en omgekeerd komen de laatste jaren veel voor, omdat veel asielzoekers naar Nederland zijn gekomen. Vaak gaat het daarbij om de vertaling van persoonlijke documenten. Wij kunnen u met deze (beëdigde) vertalingen van dienst zijn. Ook als u zakelijke documenten wilt vertalen van het Nederlands naar Arabisch of Arabisch naar Nederlands, helpen wij u graag.
Contact opnemen
Wilt u meer weten over een vertaling of wilt u een offerte aanvragen? Neem contact met ons op via mail of telefonisch (0900 – 333 03 03) en wij helpen u graag! Een prijsopgave voor een vertaling kunt u aanvragen via de speciale aanvraagmodule.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten