dinsdag 11 juni 2019

Kunnen bosbessen gezondheid van het hart beschermen?

Kunnen bosbessen gezondheid van het hart beschermen?

Volgens een nieuwe studie zou het dagelijks consumeren van 1 kopje bosbessen de metabole markers, die geassocieerd zijn met cardiovasculair risico, kunnen verbeteren. Bosbessen zijn heerlijk en voedzaam; als ze ook het risico op hartziekten kunnen verlagen, zou dat een bonus zijn. Om die reden heeft de United States Highbush Blueberry Council een studie gefinancierd om het mogelijke voordeel van bosbessen voor de gezondheid van het hart te onderzoeken.
Onderzoekers van de Universiteit van East Anglia in het Verenigd Koninkrijk werkten samen met wetenschappers van de Harvard University in Cambridge. In het bijzonder wilden ze begrijpen of het regelmatig consumeren van bosbessen het metabool profiel van mensen met metabool syndroom zou kunnen veranderen.
Metabool syndroom beschrijft een cluster van aandoeningen, waaronder hoge bloeddruk, overtollig lichaamsvet rond de taille, hoge bloedsuikerspiegels en abnormale cholesterol- en triglycerideniveaus. Samen verhogen deze factoren het risico op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Momenteel treft het metabool syndroom meer dan een derde van de volwassenen in de Verenigde Staten, terwijl sommige deskundigen het als een wereldwijde epidemie beschouwen. Maar kunnen bosbessen gezondheid van het hart ook werkelijk beschermen?

Bosbessen en anthocyanen

“Eerdere studies hebben aangetoond dat mensen die regelmatig bosbessen eten een verminderd risico hebben op het ontwikkelen van aandoeningen, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten”, zegt hoofdonderzoeker prof. Aedin Cassidy. “Dit,” zegt ze, “kan zijn omdat bosbessen veel natuurlijke verbindingen bevatten, die anthocyanen worden genoemd.”
Anthocyanines zijn wateroplosbare pigmenten die rood, zwart, blauw of paars kunnen lijken. Deze flavonoïden zijn aanwezig in de weefsels, inclusief de stengels, bladeren, bloemen, wortels en vruchten, van veel hogere planten.

Kunnen bessen kanker helpen bestrijden?

Anthocyanen kunnen op een dag kanker helpen behandelen en het verouderingsproces vertragen, zegt een recente studie. Eerdere studies hebben een relatie aangetoond tussen verhoogde anthocyaanconsumptie en verlaagd sterfterisico; anderen hebben deze chemicaliën gekoppeld aan een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Tot op heden heeft veel van het onderzoek echter plaatsgevonden in een relatief korte periode; in feite hebben sommige studies gekeken naar de consumptie van slechts een enkele portie bosbessen.
Er zijn ook geen gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken geweest waarbij het potentieel van bosbessen werd onderzocht om te beschermen tegen ziekte in een populatie met een hoger risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes en hart- en vaatziekten. Prof. Cassidy zegt: “We wilden weten of het eten van bosbessen mensen zou kunnen helpen, die al geïdentificeerd zijn met het risico om dit soort aandoeningen te ontwikkelen.”

Blauwe bessenpoeder testen

Om dit te onderzoeken, heeft het team 115 deelnemers gerekruteerd, in de leeftijdscategorie van 50 tot 75, die allemaal overgewicht of obesitas en het metabool syndroom hadden. De studie liep zes maanden, waardoor het de langste in zijn soort is. Ze splitsten de deelnemers in drie groepen:
  • Eén groep gebruikte 1 kop (150 gram) gevriesdroogde, gepoederde bosbessen per dag.
  • Een andere groep consumeerde een halve kop (75 gram) gevriesdroogde, gepoederde bosbessen per dag.
  • De laatste groep fungeerde als een controlegroep; ze kregen een poeder dat leek op bosbessenpoeder maar dat voornamelijk dextrose, maltodextrine en fructose bevatte.
Aan het begin en aan het einde van de proef beoordeelden de onderzoekers biomarkers op insulineresistentie, lipidestatus en vasculaire functie. Ze publiceerden onlangs hun bevindingen in het American Journal of Clinical Nutrition. “We ontdekten dat het eten van 1 kopje bosbessen per dag resulteerde in aanhoudende verbeteringen in de vasculaire functie en de arteriële stijfheid en om het  risico op hart- en vaatziekten te verlagen met 12 tot 15%.”
Interessant is dat de wetenschappers alleen de voordelen in de groep zagen die 1 kopje bosbessen per dag consumeerden, niet in degenen die een halve kop consumeerden. Dr. Curtis is van mening dat dit komt omdat “hogere dagelijkse innames nodig kunnen zijn voor de voordelen voor de gezondheid van het hart bij populaties met obesitas en risicogroepen, vergeleken met de algemene bevolking.”

De voordelen van bosbessen uitleggen

De wetenschappers zijn van mening dat de cardiovasculaire voordelen, die ze zagen vooral te wijten zijn aan de aanwezigheid van anthocyanines in bosbessen. In de lagere darm, metaboliseert het lichaam anthocyanins om een ​​waaier van chemische producten te produceren; sommige van deze chemicaliën bieden levensonderhoud voor de darmbacteriën en spelen “waarschijnlijk een belangrijke gunstige metabole rol”, zeggen de auteurs van de studie. Evenzo hebben wetenschappers ontdekt dat vanillinezuur, een ander afbraakproduct, hypertensie bij ratten vermindert.
Dr. Curtis concludeert: “De eenvoudige en haalbare boodschap is om dagelijks 1 kopje bosbessen te consumeren om de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren.” Het is ook goed om te vermelden, dat ook andere voedingsmiddelen anthocyanine bevatten. O.a. is dit bij zwarte bessen, zwarte en rode frambozen, bramen, rode kool, pruimen, rode radijs, zwarte wortel en paarse aardappel.
Hoewel dit project de eerste lange termijn, placebo-gecontroleerde studie was om te kijken naar bosbessen en cardiovasculaire en metabolische gezondheid, is het belangrijk om te beseffen dat slechts 115 deelnemers deze proef hebben voltooid. Uiteindelijk waren er slechts 37 deelnemers in de groep die 1 kopje bosbessen per dag consumeerden. (Oorspronkelijk bericht: Medical News Today)

Medische vertaling

Net zoals bij alle andere aanvragen voor een vertaling, ontvangt u ook bij het aanvragen van een medische vertaling binnen maximaal 30 minuten van ons een reactie en in de meeste gevallen ook al een prijsopgave. Alle aanvragen worden altijd volstrekt vertrouwelijk behandeld, maar desgewenst kan ook een aanvullende geheimhoudingsverklaring worden afgegeven.
Hoe wij omgaan met uw persoonlijke gegevens kunt u lezen in onze privacyverklaring. Als u achteraf toch geen gebruik wilt maken van onze diensten, worden de documenten verwijderd.

​Offerte voor medische vertaling

Wilt u een geheel vrijblijvende offerte aanvragen voor uw medische vertaling? Dat kan op verschillende manieren:
  • Gebruik maken van het aanvraagformulier
  • Rechtstreeks mailen met een opgave van de talencombinatie en aantal woorden (of document toevoegen)
  • Telefonisch contact opnemen via 0900-333 03 03.
Als u gebruik maakt van onze aanvraagmodule, worden uw documenten aan ons verzonden via een beveiligde verbinding. Als de documenten te groot zijn, kunt u gebruik maken van ons WeTransfer kanaal. Ook dat is een beveiligde verbinding. U ontvangt van WeTransfer een mail, zodra wij de bestanden hebben gedownload. Vertalingen worden uitsluitend verzorgd door professionele vertalers, die in de meeste gevallen ook native speaker zijn.
Kunnen bosbessen gezondheid van het hart beschermen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten