woensdag 16 december 2015

Blind leren typen helpt bij taalontwikkeling

Taalontwikkeling verbetert door blind typen

Blind leren typen blijkt te helpen bij onze taalontwikkeling. Dat schrijven Nijmeegse deskundigen in het vakblad Levende Talen Tijdschrift. Zij deden onderzoek onder 234 basisschoolkinderen van verschillende scholen en ontdekten dat de kinderen die blind hebben leren typen taalkundig over het algemeen vaardiger zijn dan de kinderen die op zoek moeten naar de letters wanneer ze een opstel schrijven.

Oorzaak nog niet goed duidelijk

De oorzaak van dit verschil wordt echter niet goed duidelijk uit het onderzoek. Volgens onderzoeker Van der Meijden zou het te maken kunnen hebben met het feit dat kinderen die niet blind kunnen typen veel denkvermogen nodig hebben om de juiste letters te zoeken. Zij hebben daarnaast niet de capaciteit om ook aan hun taalontwikkeling te werken. Kinderen die blind kunnen typen hebben die mogelijkheid wel, waardoor ze een voorsprong kunnen nemen op de rest van de klas.
Uiteraard heeft dit als vertaalbureau onze interesse, met name omdat we gebaat zijn bij een goede taalontwikkeling en we voor de vertalingen haast uitsluitend gebruik maken van de digitale verwerkingsmogelijkheden. Onze vertalers hebben daardoor zonder problemen blind leren typen, wat betekent dat we optimaal aan de taalontwikkeling kunnen werken.

Getypte vertalingen voor optimale taalontwikkeling

Onze getypte vertalingen helpen de taalontwikkeling op peil te houden terwijl we werken, zodat u kunt rekenen op een taalkundig juiste vertaling zonder dat we daar specifiek tijd voor vrij hoeven te maken. Bovendien juichen we stimuleren van cursussen blind typen voor kinderen toe, zodat de toekomstige generatie optimaal aan de taalontwikkeling kan werken.
Aabévé Vertaalbureau, https://aabeve.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten